Samen groeien, altijd doorgaan – door Hanae Taïb

Posted on donderdag 19 mei 2011 in Nieuws & Artikelen

Het motto van de jongerencommissie JCVE is ‘samen groeien, altijd doorgaan’. Een motto dat niet alleen voor een jongerencommissie geldt, maar veel verder reikt. Een motto dat je op verschillende vlakken in je dagelijkse leven voor ogen kan houden. Een motto dat door de Islam door verschillende visies belicht, versterkt en aangemoedigd wordt. Toch is het een motto waar we niet altijd even goed bij stilstaan.

Samen groeien kan je op verschillende manieren doen. Die ene jeugdvriend waarmee je samen bent opgegroeid, je jongere zusje waar je altijd mee zult blijven groeien. Soms gebeurt het zonder dat je het doorhebt. Mensen kruisen je pad, maken deel uit van je leven en verdwijnen soms weer. Je groeit samen door een bepaalde periode waarbij de een de ander aanvult met alle gevolgen van dien. Emoties, frustraties maar ook geduld en resultaat. Dit kan op je werk en school spelen, tussen familieleden en vriendschappen, maar ook bij een jongerencommissie als deze. Een ieder heeft verschillende factoren meegekregen die hem leren met deze situaties om te gaan. En ons motto kan daar alleen maar meer aan bijdragen.

Maar na ‘samen groeien’ komt er een komma: ‘Altijd doorgaan!’ Wanneer de genoemde situaties zich voordoen, gaat er voortdurend iets vooraf aan altijd doorgaan: Geduld! Wanneer wij geen geduld met elkaar hebben, wat dus ook geen begrip voor elkaar geeft, zullen wij zeker niet kunnen doorgaan. Het zal een hele kettingreactie tot gevolg hebben met als enig resultaat: geen resultaat! Het belang van sabr, geduld, blijkt onder meer uit de volgende verzen:

“Allah houdt van degenen die geduldig volharden.”

(3:146)

“En weest geduldig en volhardend. Want Allah is met degenen die geduldig volharden.”

(8:46)

Wanneer wij op welk vlak dan ook willen slagen en resultaat willen boeken, hebben wij verschillende doelen voor ogen en verschillende middelen die ons blijven stimuleren om door te gaan. Het belangrijkste dat we ons voor ogen moeten houden, is dat we alles voor de zaak van Allah doen. Studie afmaken? Vriendschappen versterken? Familiebanden onderhouden? Vrijwilligerswerk? Iedereen kan deze lijst voor zich zelf aanvullen. Laat een ieder van ons dat doen met de volgende hadith in gedachten!

“De gelovigen zijn in hun onderlinge genade, liefde en vriendelijkheid als één lichaam. Wanneer een deel van het lichaam (aan ziekte) lijdt, dan is het hele lichaam betrokken in de vorm van slapeloosheid en koorts.”

(Al-Bukhari)