Gematigde moslims bestaan niet – door Fatima Zahra Lachhab

Gematigde moslims bestaan niet – door Fatima Zahra Lachhab

Posted on woensdag 6 april 2011 in Nieuws & Artikelen

Op de afdeling waar ik werk, werken vrijwel alleen autochtone Nederlanders die veelal ‘nergens in geloven’. Naar aanleiding van gebeurtenissen in de maatschappij en items in het nieuws, laait de discussie af en toe op over extreme moslims, ‘rare regeltjes’ en het geloof in God dat voor ‘domme mensen die op zoek zijn naar een doel in hun leven’ is. Wanneer er in het nieuws een item is over een meisje dat ontslagen is vanwege haar hoofddoek en daar vervolgens stennis over schopt, wordt er door een aantal collega’s gezegd dat ‘ze maar niet zo extremistisch moet doen en zich aan moet passen aan het leven in Nederland’. Wanneer ík mij in deze discussie meng, krijg ik te horen dat ik me niets van hen moet aantrekken. Ik ben namelijk ‘anders’, ik ben een ‘gematigde moslim’.

Gematigde moslim? Wat is een gematigde moslim? Het proeft een beetje als een belediging, als iemand die het maar matig doet in het geloof, niet de juiste skills heeft en maar voor de helft mag meedoen. Want dat is matig toch? Althans, dat herinner ik me van school. Niet echt geleerd voor een tentamen, een 5.5 gehaald en een opmerking van de docent: ‘Meid, deze toets heb je maar matig gemaakt. Volgende keer beter’. Dit doorspelend naar onze religie, betekent het dan dat een gematigde moslim maximaal een 6-je krijgt voor de manier waarop hij de islam praktiseert? Dan krijgt iemand die het lukt om alle regels naar behoren uit te voeren een 10. Die noemen we dan voor het gemak een extremist, want ja… daar moet ook een naamkaartje aan hangen natuurlijk. En degenen die de shahada hebben gedaan, zo af en toe bidden maar verder niet echt praktiseren? Die geven we dan een 1 of een 2. Het naamplaatje dat we eraan hangen wordt iets moeilijker… de termen gematigde moslims en extremistische moslim zijn namelijk al in gebruik; noemen we zo iemand dan maar een kafir?

Laten we hopen van niet. Laten we het cijfertjesstelsel wegdenken en de naamkaartjes weggooien. Want de gematigde moslim bestaat niet. Een moslim is simpelweg een moslim. Zodra jij de shahada uitspreekt en je onderwerpt aan Allah met de intentie om je islamitische plichten te vervullen, ben je een moslim. Want de essentie van de religie is het geloof in Allah, daarbij horende het geloof in de profeten, boeken, engelen, lotsbeschikking en de Dag des Oordeels. En ja, je imaan kan door de tijd heen verminderen en toenemen, maar dit maakt je niet minder of meer moslim. De mate waarin het je lukt om je te houden aan de regels, elke dag te bidden, netjes te zijn voor je medemens, sadaqa te geven, je gepast te kleden en ga zo maar door, kan onder invloed van omstandigheden veranderen. Dit maakt je niet minder moslim, dit maakt je een mens. Een mens die gelooft en die probeert om het geloof zo goed mogelijk te praktiseren waarbij je soms door diepe dalen moet en soms op hoge bergen staat.