Discussie: ‘Discriminatie & Islamofobie’ | Nourdin El Ouali & Anne Dijk | zondag 15 februari 2015

Discussie: ‘Discriminatie & Islamofobie’ | Nourdin El Ouali & Anne Dijk | zondag 15 februari 2015

Posted on maandag 9 februari 2015 in Activiteiten

islamofobie

 

Assalamoe aleikom beste broeders en zusters,

السلام عليكم ورحمة اللّٰه وبركاته

We maken het allemaal weleens mee; gediscrimineerd worden op basis van je achtergrond, je huidskleur, je vreemde cultuur en dergelijke zaken. Maar wat als je gediscrimineerd word, op basis van angst voor je geloofsovertuiging?
We leven in een tijd van radicalisme; we streven allemaal naar diep ingrijpende veranderingen in onze samenleving. Sommigen doen dit in een religieuze jasje, anderen gewoon niet. Wat je momenteel ziet gebeuren is dat alle jongeren in deze [sociale] bewegingen meegezogen worden. Maar wat voor een impact heeft het eigenlijk op de jeugd?

Islamofobie is een misleidend begrip. Het begrip ”fobie” suggereert een ziekelijke en zwaar overtrokken angst, in dit geval voor de Islam. Degenen die ”Islamofobie” aan de kaak stellen, doelen hiermee meestal niet op angst voor de godsdienst, maar wel op discriminerend, uitsluitend of agressief gedrag tegen Moslims op basis van angst voor de Islam.
Maar waar komt deze angst dan vandaan? Komt dit voort uit onwetendheid, of is dit te danken aan onze eigen gemeenschap? En wat kunnen we doen om onze omgeving veiligheid te verzekeren? Wat kunnen we doen om ze kennis te laten maken met de ware boodschap van de Islam?

Religiewetenschapper, Islamoloog en Islamitisch theoloog met een specialisatie in de Islamitische jurisprudentie, Gender en Autoriteit in de Islam. Haar passie is rechtvaardigheid. Mevrouw Dijk is directeur van FAHM-Instituut, adviseur op het gebied van Islam en sociale vraagstukken en hoofddocent van diverse FAHM-cursussen. Daarnaast doet zij veel persoonlijke begeleiding, schrijft regelmatig en is public speaker.

Een emancipatiebeweging die geïnspireerd is door de Islam – zo noemt de politieke leider Nourdin El Ouali de partij NIDA. Met zijn vele inspirerende debatten en gesprekken op televisie heeft de heer El Ouali duidelijk de standpunten van de partij naar voren kunnen brengen, de afgelopen periode. Laten we stoppen met integreren en beginnen met samenleven – zo luidt de visie van NIDA.

Zondag 15 februari organiseren we een discussiebijeenkomst met Nourdin El Ouali en Anne Dijk, waarbij het publiek dit keer aan het woord kan komen en de gastsprekers kan confronteren met serieuze vragen of opmerkingen.

Ben je benieuwd wat de wetenschap hierop te zeggen heeft of wat de politiek voor antwoorden bied, voel je dan welkom voor een discussie op zondag 15 februari. Iedereen is van harte welkom vanaf 15.00 uur!

In het kort:

Discussie: Discriminatie & Islamofobie
Sprekers:Nourdin El Ouali & Anne Dijk
Datum: zondag 8 februari 2015
Tijdstip: 15.00 (inloop) | 15.30 – 17.30 (programma)
Locatie: Vereniging Ettaouhid, Schietbaanlaan 100a, Rotterdam (kaart)
Aanmelden: via onderstaand formulier.

Wassalaam,
JongerenCommissie Vereniging Ettaouhid


Aanmeldingsformulier

Kom je niet alleen en wil je jouw familie of vrienden ook aanmelden? Geef dan ajb het aantal mensen aan dat je naast jou wil aanmelden.